Devlet resmi ilanlarının yayımlandığı ilan.gov.tr sitesini açtığınız zaman burada birbirinden ilginç ilanlar görürsünüz. O ilanlardan birisi de “Bir borçtan dolayı aşağıda cins, miktar ve değerleri yazılı mallar satışa çıkarılmış olup mahcuzun (hacizli) ayrıntılı görsellerine, artırmaya ilişkin şartlara ve ayrıntılı açıklamalara esatis.uyap.gov.tr adresi üzerinden 2019/381 TLMT. sayılı dosya numarası ile erişim sağlanabilir” deniliyor.

BİR KİLO ŞEKERE DE EL KONULDU

Kamuya inşaat yapan müteahhitlere “Garantili ödemeler” yapılıp yüz milyonlarca liralık vergi borçları affedilirken İzmir’in Dikili ilçesinde, borcunu ödeyemeyen vatandaşın evinde ne var, ne yoksa hepsi haczedildi. İcra yoluyla satılacaklar arasında bir kilo toz şeker bulunduğunu görünce de şaşırmayın.  

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında vatandaşa yeni vergi yükleri getirilirken kamuya yap-işlet-devret modeliyle yol, köprü, hastane, havaalanı yapan firmalara milyarlarca lira ‘garantili geçiş’, ‘garantili yolcu’ ve ‘garantili hasta’ ödemeleri yapılıyor. Emekliye 2 bin 500 liralık zam için günlerce görüşmeler yapan bakan ve milletvekilleri söz konusu kendi maaşları olduğunda ise 50 bin lirayı bulan maaş zammına hiçbir itirazda bulunmuyor. Ezildikçe ezilen, çöplerden çürük meyve ve sebze toplayan, askıdaki ekmeğe muhtaç hale getirilen vatandaş ise borçlarını ödeyemediği için evindeki su şişesinden, yırtılan elbiselerine yama yapmak için kullandığı dikiş makinesine kadar her şeyine icra memurları el koyuyor.

ÇAY BARDAĞI, TAVA BİLE GİTTİ

İzmir’in Dikili ilçesinde, bir eve yapılan haciz işlemine konu olanları resmi ilandan okuduktan sonra daha önce böyle bir ilan görmediğim için olsa gerek bu dosyanın içeriğiyle ilgili olarak bilgi almak istedim. Konuştuğum yetkili “Demek ki bunların satışa çıkarılması için şartlar oluşmuş. Nasıl insan vücudunun her noktası farklıysa her haciz işleminin hukuki  yönü de farklıdır. Her dosyanın kendine özgü şartları var” deyip konuyu geçiştirdi. 

Devlete ait ilan.gov.tr internet adresindeki haczedilen ve satışa sunulacak olanlar arasında bir paket toz şeker bile var. Yalnız o değil, başörtüsü, elbise askısı, küçük mutfak tüpü, şapka, süs çiçekleri de vatandaşımızın içinde bulunduğu durumu göstermesi açısından da çarpıcı. Yani gariban birisinin evi haczedilmiş. Bunların yanı sıra içinde iç çamaşırlar ve elbiselerin olduğu gardrop, kömür sobası, plastik tabure, tül perde, yolluk, çay bardağı, sürahi, pet su şişesi, peçete gibi ürünlerinde haczedildiğini ilanda okuyunca “Artık bu kadar da olmaz ki” diyorsunuz.

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA AÇIK ARTIRMA

Tüm eşyalar için 20 bin 260 liralık muhammen bedel belirlendi. Bunların ilk satış tarihi de çok ilginç, sanki başka bir gün yokmuş gibi Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız 29 Ekim 2024’de açık artırmaya çıkarılacak. Açık artırma Dikili İcra Dairesi tarafından gerçekleştirilecek.

Evinde ne var ne yoksa haczedilen vatandaşla ilgili bilgileri de almak mümkün olmadı. Gerekçe olarak “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”  gösterildi. Vatandaşın borcunu kapatıp, mütevazı eşyaları kendilerine verecek hayırsever yurttaşlarımız da var.  İcra yoluyla satışa çıkarılanlara “Ev eşyaları dekorasyon malzemeleri” deniliyor!

Bakalım, satışa çıkarılan ev eşyaları ve dekorasyonlardan bazıları neymiş, kaç liradan satışa çıkarılacakmış resmi belgeden okuyalım: 

- Eşarp ve başörtüsü: 200 TL
- İçinde iç çamaşır ve elbiselerin olduğu gardolap: 500 TL
- 1 paket toz şeker: 100 TL
- Büyük boy pet şişe: 100 TL
- Tava : 50 TL
- Tül Perde : 250 TL
- Sofra bezi : 150 TL
- Minder : 100 TL
- Terlik : 100 TL
- Çarşaf : 50 TL
- Havlu : 100 TL
- Süs çiçeği : 50 TL
- Sürahi : 100 TL
- Defter : 50 TL
- Peçete : 100 TL
- Plastik Sandalye: 25 TL
- Ahşap Askı : 50 TL
- Kova ve leğen : 200 TL
- Dikiş makinesi : 250 TL
- Kömür sobası : 300 TL

İCRA DAİRELERİNE 5 MİLYON YENİ DOSYA GELDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra dosyalarıyla ilgili güncel bilgileri alıp kamuoyuna açıklıyor. 1 Ocak- 19 Temmuz 2024 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının 4 milyon 955 bin olduğunu belirtti. İcra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 19 Temmuz itibariyle 22 milyon 410 bine yükseldi. Derdest dosya sayısı geçen yıla göre 604 bin adet arttı. Gürer, borçlarla ilgili SÖZCÜ’ye şu bilgileri verdi:

- Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 5 - 12 Temmuz haftasında 32,5 milyar lira daha artarak 3,31 trilyon liraya yükseldi.

- Bir haftada bireysel kredilerinin bakiyesi 13,6 milyar lira artarak 1 trilyon 796 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 18,9 milyar lira artarak 1 trilyon 518 milyar liraya çıktı.

- Tüketicilerin bankalara olan borçları 2023 yılı sonuna göre 587 milyar lira (yüzde 21,5 oranında) arttı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 239 milyar lira kredi kartı borç bakiyesi ise 348 milyar lira artış kaydetti.

- Bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise son haftada da 1 milyar lira daha artarak 72,4 milyar liraya çıktı.

Biz olanı, resmi belgelere dayalı olarak açıkladık. İşte halimiz böyleyken böyle...
Saygı Öztürk/SÖZCÜ