CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel oldu. Dün sabah başlayan kurulta oylama gece geç saatlere kadar sürdü. İkinci tur oylama Özgür Özel 812 oy aldı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. Böylece yeni genel başkan Özel oldu. İki aday arasında ilk tur 16 oy farkı vardı. İkinci turda ise fark 260'a çıktı.
CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel oldu! Özgür Özel CHP kurultayında zafer konuşmasını yapıyor.
KILIÇDAROĞLU'NDAN GÖREVE VEDA, ÖZEL'E TEBRİK
Kılıçdaroğlu'ndan veda paylaşımı geldi. Kılıçdaroğlu paylaşımında, "Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum." dedi.
İKİNCİ TUR OY SAYIMI BAŞLADI
Tarihi kurultayda ikinci tur için oy sayımı başladı.
SEÇİM İKİNCİ TURA KALDI
İlk açıklanan oylara göre 682 Özgür Özel - 644 Kılıçdaroğlu oranları verildi. Seçim ikinci tura kaldı. Aktarılan son bilgilere göre Kılıçdaroğlu'nun seçimden çekileceği ihtimalinin olduğu da konuşulmaya başladı. Mustafa Sarıgül, İsmail Küçükkaya'ya henüz çekilme durumunun olmadığını aktardı. Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, genel başkanlıktaki herkesin Kılıçdaroğlu'nun çekilmesini beklediğini belirtti.
ÖZEL'DEN HALK TV'YE ÖZEL AÇIKLAMA GELDİ!
Özgür özel Halk TV'ye verdiği özel açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Çok dikkatle takip ediyoruz, yoğun bir şekilde dezenformasyon var. Tüm delegelerimizi ikinci turda mutlaka oyunu kullanmaya davet ediyorum. Yapılan dezenformasyonların etkisinde kalınabilir. İptal edilen oyların büyük bölümü bana verilen oylar. Bu yüzden delegelerden oylarını çok dikkatli kullanmasını rica ediyorum."
DEĞİŞİM DESTEKÇİLERİ 'TÜRKİYE İÇİN ÖZGÜR ÖZEL' PANKARTI AÇTI!
ÖZEL'İN OFİSİNİN ÖNÜNDE SLOGANLAR ATILDI
Ankara'da kurultay tansiyonu yükselirken ilk sayım bitti. Seçimin ikinci tura kaldığı açıklanırken genel başkan adayı Özgür Özel'in ofisi önünde tezahüratlar yapıldı. Özel'in ofisi önünde biriken kalabalık 'Her şey çok güzel olacak' sloganları attı.
KILIÇDAROĞLU YENİDEN SÖZ ALDI!
CHP'de kurultay günü: Son dakika haberi...Genel başkan adaylarından Özgür Özel'in konuşmasının ardından, CHP Genel Başkanı ve adayı Kılıçdaroğlu söz aldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nın konuşmalarından satır başları şu şekilde:
"Uzun yıllardır beraber çalışıyoruz. Buna rağmen partinin bir dış politika danışma kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o kurulda iki genel başkan yardımcımız olduğunu bilmiyorsa, oraya bir soru işareti koymak zorundayım.
Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin."
“CHP’DE HANÇER YOK, HANÇERLEYECEK DE KİMSE YOK”
Sözlerine hukuksuzca tutuklu bulunan isimlere selam göndererek başlayan Özel, "Tolga Şardan'a, Osman Kavala'ya, Can Atalay'a, Selahattin Demirtaş'a selam olsun!" dedi. Özel kurultay için verdiği mesajında ise "Türkiye siyasetini değiştirmeye geldik" ifadelerini kullandı. Konuşmasına devam eden Özel Kılıçdaroğlu'nın 'Hançerlendim...' sözlerine de yanıt verdi.
Özel Kılıçdaroğlu'na verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı...
"(Basın mensupları) Diyorlar ki sayın genel başkan bir hançerden bahsetti. Bu hançer konusu sizinle ilgili mi dediler. Vallahi Hiç üstüme alınmadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Hani seçimlere iki gün kala sizin atadığınız önce Atatürk'e sonra önceki genel başkanımıza laflar eden kadını sorduğum dediğiniz Hasan Cengiz bir kılıç getirmiş. CHP'de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olup değişim diyenlere kılıç çekenlerin alnını karışlarım."
CHP 38. OLAĞAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ KABUL EDİLDİ
“İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganı ile yapılan CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın Sonuç Bildirgesi’nde demokrasi vurgusu yapıldı. “Yüzüncü Yıl Bildirgesi”, kaleme alındığı komisyonun da üyesi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre tarafından okundu. Bildirgede, “Geçmişte vatanı işgalden kurtarmak için kurulmuş olan CHP bugün ülkemizi otoriter başkanlık rejiminden kurtarmak için iktidar olmak göreviyle karşı karşıyadır” denildi.
Umut Akdoğan'ın aktardığına göre kritik kurultayda oy sayıları belli oluyor. Umut Akdoğan, oy sayısında, 740 Kemal Kılıçdaroğlu, 600 Özgür Özel dengesinin sürdüğünü 16 delegenin ise imza vermediğini aktardı.
İlhan Cihaner'in ardından Örsan Öymen de yarıştan çekildi. Genel başkanlık yarışı Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında sürüyor...
TURHAN AYDOĞAN SALONU KARIŞTIRDI
CHP eski Milletvekili Turhan Aydoğan, konuşma için sahneye çıktı. Çok sert bir konuşma yapan Aydoğan, 'Kılıçdaroğlu'nun neyini eleştiriyorsunuz' dedi, salonda tansiyon yükseldi. Aydoğan konuşurken kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmayı, Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu yatıştırdı.
CHP DEĞİŞİRSE TÜRKİYE DEĞİŞİR
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de kürsüde bir konuşma yaptı. Değişim vurgusu yapan Çelik'in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle oldu:
Toplum bizden umut bekliyor. Önümüzde iki yol var, ya topluma yeni bir umut, yeni bir heyecan vereceğiz ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek.
"Gençliğimin enerjisiyle söylüyorum CHP değişirse Türkiye değişir"
ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Öymen, kürsüdeki konuşmasından dakikalar sonra, X hesabından yaptığı açıklama ile adaylıktan çekildiğini duyurdu.
Örsan Öymen'in açıklaması şu şekilde:
"CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların 'yarışına' dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur."
CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da düzenleniyor. 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçecek. Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci günde; Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.
Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yan yana görüntülendi.
Kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında dikkat çeken ifadeler kullandı.
12 SEÇİM KAYBETTİ, HEPSİNDE Mİ HANÇERLENDİ?
CHP Genel Başkan Adayı, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen konuştu. Öymen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Gerçekleri olduğu gibi ortaya koymamız gerekiyor. Sayın Genel Başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, hepsinde mi sırtından hançerlendi? Böyle bir şey olabilir mi? Dünyanın hangi ülkesinde görülmüş, 13 yılda bütün seçimler kaybedilmiş, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir. CHP'nin oyu yüzde 22-26 bandında sıkışmış kalmış. Yüzde 48 değerli bir oydur fakat önceki seçimlerde de adayların toplam oyu yüzde 48'di.
2019 seçimlerini zafer olarak ilan edemeyiz. 39 milletvekilini oyu yüzde 2-3'ü geçmeyen partilere hediye ettik. Böyle bir şey olabilir mi?
Genel Başkan, solu hayırseverlik sanıyor. Sol düzeni değiştirmektir. AKP din devleti kuruyor ve biz buna karşı çıkamıyoruz
KILIÇDAROĞLU SAHNEDE
Divan Başkanı İmamoğlu'nun konuşmasından sonra sahneye, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamarından öne çıkanlar şöyle:
"Değerli yoldaşlarım; bu yıl partimizin yüzüncü yılı. Yüz yıllık tarihimiz içinde yılmadık, direndik. Türkiye'de hiçbir partiye nasip olmayacak bir tarihi yaşıyoruz. CHP'yi yüz yıl yaşatan gerçek, kuruluşunun savaş meydanlarında Kuvâ-yi Milliyecİlerin kurduğu bir partiyiz. Biz hiçbir evladımızın ytağa aç girmemesi için mücadele eden bir partiyiz. Herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan bir partiyiz.
Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı kurultaylardır. Tartışmaları zaaf olarak gören değil, canlılık olarak gören bir gelenekten geliyoruz. Onların kurultayları ise haber değeri taşımaz. üç temel noktayı ifade edeyim. Bir; partinin yükünü taşıyan örgütlerdir. dolayısıyla örgütler partimizin temel taşlarıdır. İki; hiç kimse örgütün otoritesini, gücünü dayanışma ruhunu asla tartamaz. Üç; ben dahil hiç kimse kendisini partinin üzerinde göremez.
SIRTIMDA HANÇERLERLE SEÇİME GİRDİM
Tarihin bize yüklediği zorunluluk. 6 lider oturduk. bu tabloyu kısmen anlattım ve kendilerine şunu söyledim; Ülkede demokrasi yok. Bir sorunlar yumağı haline geldi. Biz 6 lider tarihin bize getirdiği sorumluluğu yapmak zorundayız.
Uzun uzun anlattım. 6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık.
DEĞİŞİM SÖYLEMLERİ BAŞLADI
Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Hayatın kendisi değişir zaten. İlk değişimi, 2019, en büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Örneğin ne diyolardı? Bu cehape varya, Sivas'ın ötesine gidemiyordu diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler. Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye'nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk. Biz hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlara akılcı çözümler üreten tek partiyiz.
"CHP 'SAĞA KAYDI' DİYORLAR, SAĞIN SOLUN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR"
Ben haramzadelerin sofrasına oturmadım, onlarla aynı sofraya oturduk. Onlar bizi tanıdı biz de onları tanıdık. Çankaya’da çalışmak çok önemli değil, Sincan’da Pursaklar’da Mardin’de çalışacaksın. Türkiye coğrafyasının her adımını karış karış gezdim, gezmeye de devam edeceğim.
'CHP sağa kaydı' diyorlar. Bunlar, sağın solun ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve net söylüyorum; CHP, halkın partisidir.
Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın. Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin. Bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup seçilen genel başkanı alkışlayacağım.
İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ
Kurultayın açılışından sonra divan başkanlığı seçimine geçildi. Divan Başkanlığı'na önerilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oy birliği ile Divan Başkanı seçildi. Divan Başkanı seçilen İmamoğlu, konuşmasına başladı.
İmamoğlu'nun konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
Bugün, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının bu ilk günlerinde, bizi yine hayati bir görev bekliyor...
Bugün, Cumhuriyet ve demokrasinin ilke ve idealleri etrafında yeniden milletçe kayıtsız ve şartsız buluşmaya ihtiyacımız var.
İnançlara saygılı laikliğin, herkesi özgürleştiren o güçlü teminatını eksiksiz biçimde hayata geçirmeye ihtiyacımız var.
Bu topraklarda yaşayan her bir yurttaşı eşit ölçüde değerli ve saygın görmeye dayalı bir toplumsal bütünleşmeye ihtiyacımız var.
Ülkemizi zenginleştirmeye ve zenginliklerimizi adil biçimde paylaşmaya ihtiyacımız var. Gücünü demokrasi ve hukuka bağlılıktan alan, etkili bir sosyal devleti yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var. Bunları gerçekleştirmek için gereken her şey Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100 yıllık tecrübesinde, genetik kodlarında ve hafızasında bütün tazeliği ile duruyor.
Çünkü; Cumhuriyeti kuran, adında Cumhuriyet ve Halk olan tek parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bu yüzden bizler, ilk günden beri cumhuriyetçi, ilk günden beri halkçıyız. Bu büyük ve sarsılmaz gücün bir üyesi olmak, bir delegesi olmak, hepimiz için başlı başına bir onur, bir şereftir. Bu gücün bir üyesi olmak aynı zamanda toplumsal bir görevdir. Ve inanın ki, bu göreve bugün hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Bu parti 600 yıllık bir imparatorluk çökerken, 1923 şartlarında nasıl dünyanın en devrimci hareketlerinden birini yarattıysa...
Ne yazık ki...
Vatandaşlarımızı kutuplaştıran, ayrıştıran, tahammülsüz, toleranssız, hukuksuz, eğitimi çökertmiş ve bizi eşi görülmemiş derecede bir hayat pahalılığına mahkum etmiş bir iktidarla ikinci yüz yılımıza adım atıyoruz.
Ne yazık ki...
21 yıldır işbaşında olan bu otoriter iktidar, Cumhuriyetimizi, demokrasimizi, devletimizi ve birbirimize olan inancımızı tahrip etti.
Demokratik kurumlarımızdan hukuk sistemimize, eğitim kurumlarımızdan sağlık sistemimize kadar devletimizi devlet yapan asırlık yapılarımızı darmadağın etti.
Bu eşsiz ülkeyi demokratik dünyadan uzaklaşmış bir yönetim anlayışına mecbur etti.
Gençlerimizin kendilerine ve ülkemize olan inancını yerle bir etti.
Gelir dağılımını çok tehlikeli biçimde bozdu ve çalışan nüfusumuzun yüzde altmışını asgari ücrete mahkum etti.
Öyle ki, toplumun %10’u ulusal zenginliğin %70’ine sahip olacak noktaya geldi.
Ülkemizin en önemli üretim gücü olan yetenekli ve girişimci orta direği yok etti.
Dahası, yargı sistemini bir silah gibi kullanarak bugünlerde gazetecilere yaptığı gibi kendisine muhalefet eden kim varsa içeri attı.
Başımızdakiler sadece adaletsiz, baskıcı ve ehliyetsiz değiller...
Aynı zamanda paramızı pul ettiler ve halkımızı içinden çıkılması zor bir borç batağına soktular...
Üstelik ülkemizin dört bir yanı ateş çemberine dönmüşken...
Ukrayna’da devam eden savaştan Gazze’deki insanlık dışı kıyıma, Irak ve Suriye’deki kaostan global güvenlik risklerine kadar dış tehditler yükselmişken...
Ne yazık ki, bu beceriksiz ve otoriter iktidarla ikinci yüz yılımıza adım atıyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin inançlı kadroları olarak bizler, bu fotoğrafı kabullenemeyiz, kabullenmiyoruz.
Ülkemin de partimin de bundan çok daha iyisini yapabileceğine tüm kalbimle inanıyorum.
Türkiye’nin yönetilmesinde, ilerlemesinde ve milletin zenginleşmesinde çok daha başarılı olabileceğimizi, ülkenin makus talihini bir kez daha yenebileceğimizi iyi biliyorum.
Son beş yılda ortaya koyduğumuz halkçı, dayanışmacı ve adil yerel yönetim başarısını ülke sathına yayacağız.
Yeter ki biz, ne yaptığımızı bilelim...
Yeter ki biz, vatandaşın sesine kulak verelim ve çok çalışalım.
Biliyorsunuz, milletimizin önüne çeşitli tarihleri vizyon diye koyanlar oldu.
Bundan sonra tarihleri biz belirleyeceğiz, biz!
2024 seçimlerini kazandıktan sonra 2028, 2029, 2033 ve 2038’i de kazanacağız.
Türkiye’nin geleceğini kurmaya kentlerdeki tecrübemizle yerelden başlayacağız.
Buna yürekten inanıyorum.
Zira partimizin bir neferi olarak görüyorum ki...
Edirne’den Kars’a, Samsun’dan Hatay’a kadar vatandaşlarımız Türkiye’yi zengin, güçlü ve adil kılacağına inandığında, partimizi desteklemeye dünden hazır.
O yüzden çok çalışacağız, çok terleyeceğiz, hiç durmayacağız.
Önümüzdeki demokrasi sınavlarını birer birer aşacağız.
Bu ülkedeki seçimler ne kadar adaletsiz olursa olsun...
Seçim geceleri ne denli güvenilmez olursa olsun...
Etrafımızdaki ateş çemberi ne denli küresel riskler içerirse içersin...
Kapitalist düzenin derinleşen çoklu krizleri karşısında, yeni bir sosyal ekonomik program ortaya koymak, ne denli zorlaşırsa zorlaşsın...
Başaracağız!
Türkiye’nin ihtiyacı olan büyük ekonomik sıçramayı sağlayacağız.
Kamunun kaynaklarını, insanlarımızın yetenekleri ve dünyanın bilgi birikimiyle harmanlayacağız.
Emeğin asli temsilcisi olarak, çalışanların, üretenlerin, emeklilerin dostu ve umudu olacağız.
Bu ülkede unutulanların, kırılanların, ötekileştirilenlerin, haksız yere özgürlüğünden mahrum edilenlerin yanında, öncelikle biz olacağız!
86 milyonun onurlu ve eşit hissedarı olduğu bir cumhuriyeti sil baştan kuracağız!
Hiç kuşkunuz olmasın, hep birlikte bunları başaracağız!
Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak.
ADAYLAR SALONA GELDİ
CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel 'Ey Özgürlük' şarkısıyla salona girdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu da kurultay salonuna geldi.
BİR ADAY ÇEKİLDİ
Eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, bugün yapılacak olan CHP’nin 38. Kurultayında aday olacağını açıklamıştı. Cihaner, kurultaya saatler kala adaylıktan çekildi. Adaylıktan çekilen Cihaner, hiç bie tarafı desteklemeyecek.
Cihaner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:
Kamuoyuna ve 38.Kurultay delegelerine, CHP’nin değerli üyelerine Partimizin geçmiş muhasebesinin yapılması, geleceğe ve iktidara giden yolun tartışılması, politik doğrultunun belirlenmesi gereken 38. Kurultayımız, maalesef partiyi bugüne getirenlerin ikiye ayrılarak, ilerletici bir dönüşümün ve yeniden inşanın boğulduğu bir açmaza mahkum edilmiştir. Siyasi yaklaşımların tartışılması, yetkin kadroların belirlenmesi yerine belediye olanaklarının yarıştırıldığı çirkin bir ortam yaratılmıştır. Öte yandan yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı “siyasetsiz” bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. “Vatan Cephesi” katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki “diğer adaylara imza desteği verileceği” dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir. BU ANTİ DEMOKRATİK, SİYASETSİZ VE KİŞİLERE İNDİRGENMİŞ YARIŞIN PARÇASI OLMAYI REDDEDİYORUZ! Bize imza ve omuz veren tüm yoldaşlarımıza saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Yolumuz uzun ve meşakkatli. Çoğu büyük mücadelelerden gelen Kurultay Delegelerimizin tüm bu anti demokratik koşullara rağmen en doğruyu tercih edeceklerine dair umudumuzu diri tutuyoruz. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi, Yaşasın Cumhuriyet! Gelecek İçin Biz İlhan Cihaner
ALİ MAHİR BAŞARIR'DAN MAHMUT TANAL AÇIKLAMASI
Halk TV canlı yayınında açıklamarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, önemli açıklamalarda bulundu. Özgür Özel'i desteklediği bilinen Başarır'ın, Özel'in kaybetmesiyle, pazartesi günü gereğini yaparım dedi.
Başarır, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal'ın kendisine yumruk atması ile ilgili de konuştu. Başarır, "Bu 5 ayda gördüğüm şeyler, yaşadığım durumlar beni çok üzdü. Bakın arkadaşlar ben bu koltukta oturuyorum, bir arkadaşımız bana saldırıyorsa, Sayın Genel Başkan 'Gereğini yapacağım' diyorsa, iki gün sonra Divan Kurulu Başkan Yardımcısı yapıyorsa ben bu koltukta oturabilir miyim?" dedi.
Ali Mahir Başarır, Özgür Özel’in destekçilerinin salona giremediklerini belirtirken, salona belediye işçilerinin getirildiğini de söyledi:
“Salonun ikiye bölünmesi gerekiyordu ama öyle olmadı. Özgür Özel'in bölümüne Kılıçdaroğlu’nun konukları alındı. Adana ve Mersin’den belediye işçileri getiriliyor ve gece tribünleri dolduruyorlar. Adana, Mersin Belediyesi’ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay'da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli. Tribünler yarı yarıya olmalı.”
KAÇ DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR?
Kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelendi. CHP’nin bir önceki kurultayı ise 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı.
CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.
Genel başkanlık seçimindeki esas yarışın; “değişimciler”in adayı Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi bekleniyor. HALKTV.COM.TR