hilmigider @ hotmail.com

Sevgili Dostlar Efes Antik kentte üstelik kültür mabedi celsus kitaplığının (kütüphanesinin) önünde yapılan turizm amaçlı (döviz getirici) restoran görünümlü ağırlamalar hakkında patlak verdiği bundan tam 7 yıl önce yazmaya ve bu skandal için ülkemizin önde gelen yazar, sanatçı ve  aktivistlerin konu hakkındaki yazdıklarını aktaracağım 3 cü yazıda İzmirli bir tarihçi, yazar vede İzmir sevdalısı olarak bilinen Yaşar Aksoy ustanın o günlerde yazdığı yazıyı hatırlamanıza vede değerlendirmenize sunuyorum.

20.07.2017 –  EFES BİZİM Mİ.?  SELÇUKmu, EFESte.? EFESmi, SELÇUKta.?

Değerli Dostlar 2 haftadır Ülkemizde bir hafta boyunca gündemi meşkul edip sosyal medyada alay konusu olan “efes’te sünnet düğünü yapıldı iddiası” ile ilgili ulusal basının en çok okunan köşe yazarlarının yazılarını yayınlıyorum. Amacım bu olaya olumlu veya olumsuz politik yanıtlar verenlere siren çalmak ve ben yaptım oldu, ben yaparım olur, benim amirim doğru yapar, benim siyasetim doğrudur, bizi ilgilendirmez, bu konu bizi aşar anlayışına ışık tutmakla beraber en önemlisi ilçemizde görev ve siyaset yapanları, ilçemizin atahtarını elinde tutanları uyandırmak  biraz da kımıldandırarak yazı başlığımın yanıtını almak.

Bu hafta da İzmir’imizin yetiştirdiği ve inanılmaz bir İzmir sevdalısı olan Gazeteci, Şair, Tarihçi, Köşe yazarı ve YazarYaşar Aksoy’un bu konudaki 29 Haziran 2017 de Sosyal Paylaşım Hesabı  ( https://www.facebook.com/yasar.aksoy.31?fref=ts ) da paylaştığı yazısını sunuyorum ve diyorum ki; Azcıcık merak edin de bari Yaşar Üstadın sayfasındaki yazısına yapılan yorumları da bir okuyun.

ANTİKİTE'NİN İFLASI VE ARKEOLOĞBAŞI UHRİ... 
Antik mirasımız bu topraklarda bizden öce yaşamış olanların bize bıraktığı hazine değerinde bir mirastır. Biz de bunu çocuklarımıza ve torunlarımıza devredeceğiz. Antik miras, ancak ve ancak turizme açık olabilir. Zaten dünya popüler turizmi de ilk planda ülkelerin antik mirası ile ilgilenir. Piramitlerden Efes antik kentine kadar bu böyledir. Antik miras, turizmin dışında asla kişisel, sosyal, siyasi etkinlik ve gösteriler için kullanılamaz. Bazı antik ören yerlerinin konser gibi veya müzikal gösteriler için kullanılması bile kısıtlanmıştır, çünkü müzik bile harabelere negatif yıprandırıcı etki yapar. Efes Antik kenti gibi dünya mirasının önde gelen başyapıtlarından birinde gazetelere yansıyan söz konusu etkinlik son derece yanlıştır, bu tür uygulamalar yaygınlaşırsa, bir gün bakarsınız Efes Antik kentinin dibindeki kutsal Meryem Ana Evi’nin avlusunda bile davullu zurnalı sünnet düğünü olur mu olur!

Bu arada Hürriyet ve Habertürk gazetelerine demeç veren, devletten maaşlı, Yardımcı Doçent ve Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Ahmet Uhri ise, organizasyonların turizm amaçlı ve antik kentin ruhuna uygun olduğunda yapılabileceğini belirterek, "Burada eleştirilecek şey masa giydirmeleri. Abartılı ve rüküş, şark tarzı bir düzenleme. Bunlar düzeltilebilir. Kültür Müdürlüğü bunları kriterle belirleyebilir” dedi.

Yani, sırtını devlete dayamış, turizm şirketlerinin gözdesi, entel gurme Arkeolog Uhri de, Celsius kütüphanesi önünde veya antik bir hazinenin tam ortasında masa düzenlemesi pek muhteşem olursa bir arabesk sünnet düğününe açık çek veriyor, Turizm Bakanlığını destekliyor... İnsan, yufff diyor yuff..

Anlayanlara da Anlamak istemeyenlere de SELAM olsun.
Haftaya yine okunmak umut ve dileği ile DOSTça kalın.