agar.agar.sergun123 @ gmail.com

Rumlar’dan kalma Çirkince olan köyün adı nasıl Şirince  oldu?

Şöyle yazılır/anlatılır: Yıl 1930. İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa Selçuk’ta bir okul açılışına geldiğinde Çirkince’yi de görmek ister. Köyü  ziyareti sırasında “Buranın nesi Çirkince, çok şirin bir köy Bundan böyle bu köyün adı Şirince olsun” demiş, köyün adı da Şirince olmuş. Ama bu yanlış ve ciddi bir haksızlık yapılmaktadır. İşin aslı şöyledir; Kazım Dirik Paşa’nın köyü ziyaret edeceğini öğrenen Taş Mektep muallimi Suak Bey, Paşa’yı karşılamak için sözlerini kendisinin yazdiği bir marş besteler. Paşa köye geldiğinde Taş Mektep öğrencileri okulun önüne dizilir ve paşanın şerefine bu marşı söylerler. Marşın sözleri şöyledir;

Kimdir diyen acaba /Kimdir diyen acaba/ köyümüze Çirkince /Biz diyelim daima/ Biz diyelim daima/ Köyümüze Şirince/Köyümüze Şirince.

Paşa köyü gezdikten sonra Muallım Suat’a hakverir ve köyün adının marşta söylendiği gibi Şirince olması talimatını verir. Hakkını teslim etmek lazım köye Şirince adını Muallım Suat armağan etmiştir.

Umarım bu yanlış artık düzelir

 

NOT: Bu bilgiler, o günlerde Taş Mektep öğrencisi olan  dedelerin/ninelerin sağlıklarında torunlarına anlattığı anılardan  derlenmiştir.