ilyas35selcuk @ gmail.com

Selçuk ATALAY Abim hatıralarını anlatıyor bu anlatımlarla olay tekrar tazelenmiş  ve olayda adı geçen  kişilerde rahmetli ise rahmet okunmuş, yaşıyorsa anılmış oluyor. Okuduğum bir haberle benim de böyle bir hatıram canlandı. Bu hatırayı anlatmayı sonraya bırakıp, öncelikle jeotermal enerjiye, nedir ne değildir diye hep beraber bir göz atmış olalım.

    Efesin Sesi adlı internet Gazetesinde 17.03.2024 tarihli ve dostum Mehmet DURMUŞ adıyla çıkan bir  haberde şöyle deniyordu; “Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri isimli şirket, İzmir ili Selçuk ilçesi Havutçulu Mahallesi sınırları ile Aydın Germencik ilçesi Naipli Mahallesi sınırları içinde Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020 yılında 4 adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı.    Süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmiş Danıştay ise kararı onamıştı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin tarım arazilerine zarar vereceği sebebiyle ÇED olumlu raporu iptal etmişti. İçerisinde bulunan alanda jeotermal kaynağın çıkarılmasıyla ilgili Eylül 2023 tarihinde Çevresel etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulunmuştu. Ancak kabul edilmemişti deniliyor. 

         Şirket aynı alanda arama yapmak üzere aynı arama dosyasını revize ederek bakanlığa yeniden sundu. Böylece alan için ÇED süreci bir kez daha başlamış oldu.
      Proje tanıtım dosyasına göre, şirket İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçelerinde 10 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması amacıyla 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisi açmayı planlıyordu. 

    Konuyu EFESİNSESİ'ne aktaran Çevre Aktivisti Alptuğ BAKTİMUR alan yakınlarından çektiği bir video yayınlayarak vatandaşları ve yetkilileri konuya dikkat çekmeye davet ederek sondaj alanın etrafında zeytinlikler, narenciye ve incir bahçeleri yer aldığını belirtip, yapılacak çalışmanın ve çıkarılacak sıcak suyun yöredeki doğal dengeye, tabii lokasyona ve tarım arzilerine zarar verebileceğini belirterek bu yüzden alanda planlanan sondaj başvurusunun geri çekilmesine yönelik başta Havutçulu - Çamlık ve Gökçealan halkı olmak üzere Selçuk ilçesinden süreç içerisinde tepki gösterilmesi gerektiğini ifade etmişti.” deniliyor haberde.


       Peki Jeotermal Enerji Nedir?

     Haber bu şekilde, şimdi gelin Jeotermal Enerji Nedir ona bakalım. “Jeotermal kaynak, yer ısısıdır. Yerkabuğunun derinliklerinde biriken ısının oluşturduğu, içeriğinde kimyasallar bulunan gazlar ise buhar ve sıcak sudur. Jeotermal kaynaklardan dolaylı olarak ya da doğrudan her türlü faydalanmaya ise Jeotermal enerji denilmektedir. Ayrıca yeraltı sularının diğer alanlardan daha fazla ısınarak yeryüzüne ulaştığı noktalara da jeotermal alan denilmektedir.

    Jeotermal enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, yeni, yeşil, yerli, güvenilir, tükenmeyen, ucuz ve çevre dostu bir enerji türüdür. Ayrıca jeotermal enerji, endüstrideki çeşitli alanlarda sıcaklığa bağlı olarak, elektrik üretimi başta olmak üzere tedavi ve ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklığa sahip bir jeotermal akışkandan entegre şekilde birçok alanda faydalanılabilmektedir.” deniyor. Gökçe Gülten’in yazısında. 

  Türkiye’de Jeotermal Enerji

     Dünya ülkeleri arasında zengin konumda yer alan ülkemiz, coğrafik ve jeolojik konum açısından aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer almaktadır. Ülkemizin dört bir yanına yayılmış, değişik sıcaklıklarda ortalama 1000 adet doğal çıkışlı jeotermal kaynak bulunmaktadır. Jeotermal potansiyeli açısından Türkiye, Avrupa’da birinci, kurulu güç açısından ise Dünyada Dördüncü ülke konumundadır. Jeotermal enerjiden elektrik üreten dünyanın beş ülkesi; ABD, Endonezya, Filipinler, Türkiye ve Yeni Zelanda'dır.

    Ülkemizin Jeotermal potansiyeli oldukça yüksektir ve bölge bazında potansiyel oluşturan alanların oranı şu şekildedir:  Batı Anadolu’da %78, İç Anadolu'da %9, Marmara Bölgesi’nde %7, Doğu Anadolu'da %5, Diğer Bölgeler %1.

     Jeotermal kaynaklarımızın %90'ı orta ve düşük sıcaklıklarda olup çeşitli endüstriyel uygulamalar ile termal turizm, ısıtma gibi doğrudan uygulamalar için kullanılır. Kaynakların %10’u ise elektrik enerjisi üretimi gibi dolaylı uygulamalar için uygundur. Jeotermal enerji uygulamaları ile elektrik üretimi, ilk defa 0,5 MW güce sahip olan Denizli Kızıldere Santralinde 1975 yılında başlatılmıştır.

      Ülkemizde bölgesel ısıtma uygulamalarında potansiyeli yüksek iller de şunlardır: Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Balıkesir, Denizli, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Yozgat. 

     Sevgili dostlar, Gül Yüzünüz Hiç Solmasın, Kazancınız Bol Ve Bereketli olsun, Sabrınız Çok, Yüreğiniz Ferah Olsun, Sağlıklı ve Mutlu olun