ilyas35selcuk @ gmail.com

Türkiye’deki Jeotermal Santraller

   Türkiye'de çalışmakta olan 32 adet jeotermal enerji santrali vardır. Bu santrallerin kurulu olduğu iller aşağıdaki gibidir: Aydın'da 20 Adet, Denizli'de 5 adet, Manisa'da 5 Adet, Çanakkale'de 2 adet

   Ayrıca kurulum çalışmaları devam eden Denizli’de 1, Manisa’da 2 ve Aydın’da 4 adet Jeotermal elektrik santrali bulunmaktadır. Kurulu gücü 820,86 MW olan bu santraller, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün %1,58'ini oluşturmaktadır.

      Türkiye'de Jeotermal enerji üretilebilecek alanlar ve ortalama sıcaklık değerleri ise aşağıdaki gibidir: Germencik, Aydın 232°C, Kızıldere, Buharkent, Aydın 242°C, Kurudere, Alaşehir, Manisa 184⁰c, Göbekli, Alaşehir, Manisa 182°C, Tuzla, Çanakkale 174°C, Salavatlı, Aydın 171 °C, Simav, Kütahya 162)⁰C, Seferihisar, İzmir 153⁰C, Caferbey, Salihli, Manisa 150⁰C, Yılmazköy, Aydın 142°C, Balçova, İzmir 136°C, Dikili, İzmir 130°C

    Dünya’da ve Türkiye’de Kurulu Sistemli Jeotermal Enerji Gücü Verileri

   Kurulu gücü 820,86 MW olan jeotermal enerji santralleri, Türkiye'nin toplam kurulu enerji gücünün %1,58'ini oluşturmaktadır. Dünyada jeotermal enerjinin 2000 yılı itibariyle termalizm, soğutma, ısıtma gibi doğrudan kullanım kapasitesi 17174 MW’te ulaşmıştır. Türkiye ise 820 MW doğrudan kullanım kapasitesi sayesinde dünyanın 5. ülkesi konumundadır. 2020 yılına göre 246 MW artışla ülkemizdeki toplam kurulu jeotermal enerji üretim kapasitesi, 2021 yıl sonunda 15.854 MW olarak ölçülmüştür. 

 Jeotermal Enerjinin Kullanım Alanları

Sıcaklığa göre Jeotermal Enerjinin kullanım alanlarıaşağıdaki gibidir: 20 (ºC) Balık Çiftlikleri, 30 (ºC) Yüzme havuzları, fermantasyonlar, damıtma, 40 (ºC) Toprak ısıtma, 50 (ºC) Mantar yetiştirme, balneolojik hahamamla, 60 (ºC) Sera, ahır ve kümes ısıtmacılığı, 70 (ºC) Soğutma (Alt Sıcaklık Limiti), 80 (ºC) Yer ve sera ısıtmacılığı, 90 (ºC) Balık kurutma (stok balık), 100 (ºC) Organik maddeleri kurutma (Deniz yosunu, çimen, sebze), yün yıkama ve kurutma, 110 (ºC) Çimento kurutmacılığı, 120 (ºC) Distilasyonla temiz su elde edilmesi, 130 (ºC) Şeker endüstrisi, tuz endüstrisi, 140 (ºC) Konservecilik, çiftlik ürünlerinin çabuk kurutulması, 150 (ºC) Bayer’s metodu ile alüminyum eldesi, 160 (ºC) Kereste kurutmacılığı, balık kurutmacılığı, 170 (ºC) Diatomitlerin kurutulması, ağır su ve hidrojen sülfit eldesi, 180 (ºC) Yüksek konsantrasyonlu solüsyonların buharlaştırılması, elektrik üretimi ve amonyum absorbsiyonu ile soğutmadır. 

  Jeotermal Kaynaklardan Enerji Üretimi

   Jeotermal enerji çoğunlukla yer içinden yer yüzüne kadar ulaşan kırık ve çatlakların oluşturduğu zayıf bölümleri kullanarak yüzeylenen sulardan veya özel şekilde açılan sondaj kuyularından elde edilmektedir. İki farklı yolla jeotermal enerji üretilebilir:

  1.Jeotermal enerji santralleri: Jeotermal kaynakların ısısı ile elde edilen buhar, elektrik üretiminde kullanılır.

    2.Jeotermal ısı pompaları: Binaların ısıtılması için yüzeye yakın kaynaklar, soğutucu akışkanlar ya da suya jeotermal kaynağın ısısı transfer edilir.

Ülkelere göre farklı sınıflandırmalar olsa da jeotermal enerji kaynakları: düşük (20-70°C), orta (70-150 °C), yüksek (150 °C'den yüksek) entalpili (sıcaklıklı) olarak üçe ayrılmaktadır. 

  Günümüzde jeotermal enerjiden aşağıdaki alanlarda faydalanılmaktadır:
Elektrik enerjisi üretiminde,
Mineral ve Hidrojen, Lityum, Karbondioksit, ağır su, gübre gibi kimyasal madde üretiminde,
Tüketim amaçlı mineralli sularda,
Proses ısısı temininde, endüstriyel amaçlarda ve kurutmada,
Sera ısıtması, merkezi ısıtma ve soğutmada,
(30 °C) gibi düşük sıcaklıklarda kültür balıkçılığında,
Termal turizm yani kaplıcalarda. 

Jeotermalin Avantajları
Güvenilirdir.
Verimlidir.
Gürültü yaymaz.
Çevre dostudur.
Yenilenebilir bir enerjidir.
İstikrarlı ve sürdürülebilirdir.
Geliştirmeye açıktır.
Bakım gereksinimi azdır.
Isıtma ve soğutmada kullanılır.
Farklı alanlarda kullanılabilir.
Büyük potansiyele sahiptir. 

       Sevgili dostlar, Gül Yüzünüz Hiç Solmasın, Kazancınız Bol Ve Bereketli olsun, Sabrınız Çok, Yüreğiniz Ferah Olsun, Sağlıklı ve Mutlu olun.